CIP.NL – “IK HAD HET IDEE DAT GOD VAN ALLES VAN MIJ EISTE”

- Gepubliceerd op maandag 8 juli 2013

Van veeleisende God naar een liefdevolle Vader

“Ik werd opgevoed met een liefdevolle God. Toch had ik het gevoel dat Hij van alles van mij eiste. Nadat ik belijdenis van mijn geloof aflegde, dacht ik dat ik een beter leven zou krijgen. Maar dat was niet zo,” vertelt Janine Lemans. Nadat zij suïcidepogingen ondernam en werd opgenomen in het ziekenhuis, kwam later in haar leven de ommekeer. Op een wonderlijke wijze veranderde een God van veroordeling in een liefdevolle Vader met als resultaat haar boek Gefeliciteerd met jezelf!.

Janine werd thuis en in de kerk op een liefdevolle manier onderwezen over de Heere Jezus. Op jonge leeftijd organiseerde ze in haar kerkelijke gemeente al activiteiten. “Stemmen in mijn hoofd brachten mij in verwarring,” vertelt ze. “Ik had het idee dat God van alles van mij eiste.” Op 16-jarige leeftijd deed Janine belijdenis van haar geloof. “Ik dacht dat ik dan vanzelf wel een beter leven zou ontvangen, maar dat was niet het geval.” Ze werd zelfs opgenomen in een ziekenhuis met psychische problemen. “Ik ontving allerlei Bijbelteksten van mensen die het goed bedoelden, maar ik kon er niets mee. ‘Die God mag mij niet!’, dacht ik destijds. Na haar opname kwam Janine in pleeggezinnen terecht en probeerde ze een einde te maken aan haar leven.

Genezingsdienst
Toen ze opnieuw werd opgenomen kreeg Janine een droom. “Ik zag hoe mijn ouders, broers en zussen mij met open armen ontvingen. Dit was voor mij een teken dat ik terug naar huis moest gaan om hun liefde te kunnen ontvangen.” Een vriendin besloot haar eens mee te nemen naar een jeugdavond van haar kerk. “Als ik met haar sprak, antwoordde ze vaak met God. Hoewel ik er niets mee kon, ben ik nieuwsgierig geraakt.” Later werd Janine door diezelfde vriendin de mogelijkheid aangeboden om eens een genezingsdienst te bezoeken in Leiderdorp, zodat er voor haar Borderline Persoonlijkheidsstoornis gebeden zou kunnen worden. Janine ging mee en achteraf blijkt dat die dienst allesbeslissend was voor haar verdere leven.

“Voordat ik met haar mee ging naar deze genezingsdienst, zei ik tegen God: ‘als U zich niet gaat openbaren aan mij, ga ik er een einde aan maken’. Nadat er tijdens de dienst een gebed werd uitgesproken, verdween de chaos in mijn hoofd. Sindsdien heb ik nooit meer andere stemmen gehoord. Ik ervoer een intense vrede en liefde. Alsof God tegen mij zei: ‘Kind, je mag met mij opnieuw beginnen’. Later trok Janine op met een pastoraal medewerker. Ze is zich vervolgens ook steeds meer gaan verdiepen in de Bijbel. “Het was heerlijk dat ik het geloof niet meer alleen hoefde te beleven: de Heere Jezus maakt het verschil. Sinds ik voor Hem heb gekozen, ben ik niet meer alleen.”

Veranderd
“Ik was een gevaar voor anderen en voor mezelf,” blikt Janine terug. “Want ik was in de ban van leugens.” Zo vertelt ze dat ze iemand heeft beschuldigd van seksueel misbruik, terwijl die beschuldiging niet op waarheid was gebaseerd. Het heeft een tijd geduurd voordat anderen in haar omgeving volledig hadden aanvaard dat ze daadwerkelijk was veranderd. “Behalve voor mijn ouders. Toen ze mij zagen na mijn persoonlijke bevrijding, zagen ze aan mijn ogen dat er verandering had plaatsgevonden.” In 2007 is Janine, woonachtig in Vriezenveen, vervolgens getrouwd met Bram. In het dagelijks leven geeft Janine leiding aan twee christelijke boekwinkels in Almelo.

In diezelfde boekwinkels is ook Gefeliciteerd met jezelf! te vinden. “Ik wilde altijd al een boek schrijven. Toen iemand tegen mij zei: ‘als jij een boek over je leven schrijft, koop ik er honderd’, besloot ik actie te ondernemen. Het is geschreven voor mensen die in dezelfde situatie verkeren als ik vroeger heb meegemaakt. Door het boek kunnen lezers als het ware een kijkje nemen in mijn hoofd. Natuurlijk is ieder persoon anders en gaat eenieder dus anders met problemen om. Maar de basis is hetzelfde: de Heere Jezus. Hij wil de leegte in onze levens opvullen,” aldus Janine.

Klik hier voor de originele versie van het artikel op CIP.nl