ALMELO’S WEEKBLAD – LEVENSVERHAAL VAN JANINE LEMANS

- Gepubliceerd op maandag 8 juli 2013

Levensverhaal van Janine Lemans die genezen is van borderline

ALMELO – Begin juni presenteerde Janine Lemans tijdens een dankdienst in de Banier in Almelo haar boek ‘Gefeliciteerd met jezelf’. Precies 10 jaar geleden werd de nu 29-jarige Janine bevrijd van een borderline persoonlijkheidsstoornis. In het mooi vormgegeven en kleurige boekje beschrijft ze, aldus de achterflap ‘haar levensverhaal, waarin ze vanuit haar eigen ervaringen een bewonderenswaardig eerlijk beeld schetst over hoe het leven eruit ziet van iemand die met zichzelf in de knoop geraakt is en op zoek is naar innerlijke vrede. Een aanrader om te lezen voor hen die zich in een gelijksoortige situatie bevinden of hen die dicht bij hen staan.’

Intro
In de intro schrijft Janine dat het boek de jaren weergeeft waarin ze een last van een borderline stoornis te dragen had. Automutilatie, seksverslaving, seksueel misbruik stemmingswisselingen, stemmen in haar hoofd en een minderwaardigheidsgevoel zijn de hoofdthema’s. Janine: ‘Maar de kern is de titel. Gefeliciteerd met jezelf. Wees jezelf. God ziet jou zoals jij bent en houdt van je zoals je bent. Ik heb geprobeerd de lezer in grote stappen mee te nemen bij een kijkje in mijn hoofd. Ik kan het nu vanuit een helikopterblik heel goed overzien, maar als je er middenin zit is het heel verwarrend. Het proces om tot dit boekje te komen heeft tien jaar geduurd waarvan ik de laatste drie jaar echt ben gaan schrijven.’ Janine heeft een indeling gemaakt van hoofdstukken met titels als: Anders dan anderen, Het donker, De psychiater, Naakt en verloren, De sprong, Nieuw Jerusalem, Ik ben het echt waard, Thank you Lord en Mirjam (de vriendin die haar mee nam naar de jeugdclub van de kerk en later naar de biddienst die het begin van haar genezing inluidde). Ze begint steeds met een korte beschrijving in de derde persoon van de situatie van dat moment, waarna ze overgaat op de ik-vorm. Het geheel is ‘geïllustreerd’ met Bijbelteksten en bloemen- en natuurfoto’s in ‘cupcakekleuren’.

Tweede druk
Inmiddels is de eerste druk van ‘Gefeliciteerd met jezelf’ al bijna uitverkocht en staat de tweede druk op stapel. Het blijkt zowel bij volwassenen als bij de jeugd (vanaf ongeveer 13 jaar) aan te slaan. Een oma vertelt dat ze maar tot bladzijde 50 gekomen is en het daarna aan haar 15-jarige kleindochter meegegeven heeft, die erin begonnen was en het ontzettend mooi vond. Een ander zegt het in één ruk uitgelezen te hebben en het ‘echt een cadeautje’ te vinden. Het geloven en het getuigen daarvan speelt een grote rol in het leven van Janine Lemans, maar zoals zij zegt: ‘Ook als je niet gelooft blijft het toch een wonder dat ik genezen ben van borderline. Of niet dan?’ ‘Gefeliciteerd met jezelf’ is te koop Chr. Boekwinkel ‘De Lichtbron'(ook via de webshop), Boddenstraat 58 en via www.bramenjanine.nl

Gefeliciteerd

Door: Margreet Strijker

Klik hier voor de originele versie van het artikel